2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Május 21. 17:03, kedd | Kzélet
Forrás: Refresher

LAKÁSPIAC: Pozsonyban emelkednek, a régiókban csökkennek az árak

LAKÁSPIAC: Pozsonyban emelkednek, a régiókban csökkennek az árak

A fővárosban az új lakások árai emelkednek, a régiókban viszont éppen ellenkezőleg, csökkennek.

Az ingatlanok iránti kereslet a szlovák piacon növekszik. Ez leginkább Pozsonyban látszik, ahol az idei év első negyedévében 534 új lakást adtak el. A pozsonyi újépítésű lakások eladása az előző negyedévhez képest 82%-kal, éves szinten pedig több mint 230%-kal nőtt.

A fővárosi új lakások árai emelkedni kezdtek. Az új lakások árai itt meghaladták az 5 000 eurót négyzetméterenként (m²). Ez derül ki az ingatlanpiac jelenlegi helyzetéről szóló adatokból, amelyeket Vít Soural, a Flat Zone ügyvezető igazgatója ismertetett kedden, a Residential Monitor konferencián.

"A piac kezd magához térni. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az infláció 2% körüli szintre esett vissza. Ez visszaadta a fogyasztók bizalmát a befektetésekhez. Ugyanakkor még mindig van egy akadály, ugyanis a jelzáloghitel-kamatlábak meglehetősen magasak. A 2022-es év elejéhez képest a kamatláb körülbelül négyszer magasabb. Arra számítunk, hogy a kamatlábak fokozatosan csökkenni fognak, ez tovább növelheti a keresletet" - értékelte Soural.

Míg Pozsonyban az új lakások árai emelkednek, addig a régiókban éppen ellenkezőleg, csökkennek. A csökkenés az előző évhez képest 7%, ami 2 896 euró/m²-t jelent. A legnagyobb újlakás-kínálat Nagyszombat megyében található, a legkevesebb új lakást Kassa megyében kínálják. A régebbi lakások esetében az árak stagnálnak mint a fővárosban, úgy a régiókban is.

A kereslet egy része a lakások vételétől a bérlakások felé tolódott el, ami Soural szerint felfelé nyomja az árakat. Pozsonyban már a hatodik egymást követő negyedévben emelkednek a bérleti díjak. "Ez annak köszönhető, hogy Szlovákiában hosszú távon megfizethetetlenek a lakások, ezért a vevők rövid távon a lakásvásárlás helyett a bérlést választják" - mondta Soural.

Az ingatlanszakértők a jövőben a kamatlábak csökkenésével számolnak, ami megfizethetőbbé tenné a saját lakást. Az albérletbe költözött kereslet egy része ezután visszatérhetne az eladáshoz és a vásárláshoz.

Soural hozzátette, hogy a jövőben nagyobb lesz az érdeklődés a kisebb, megfizethetőbb lakások iránt. A kereslet a drága nagyvárosokból átgyűrűzik majd a nagyvárosok körüli régiókba.

Forrás: refresher.sk

Címkék: lakáspiac

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.

2024. Augusztus 07. 18:19, szerda | Kzélet

Hirman: Veszélyben az orosz gázszállítmányok

Az SPP a TASR-nek elmondta, hogy már évek óta készül az orosz gázszállítmányok leállításának kockázatára.