2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter (SNS-jelölt) vezette a szlovák delegációt a Lantos Csaba energiaügyi miniszter által vezetett magyar delegációval folytatott pozsonyi tárgyalásokon, a Bős - Nagymaros vízműrendszer építésével kapcsolatos 30 éves vita lezárásáról. Részt vett rajtuk Peter Molda, a Vízépítési Állami Vállalat vezérigazgatója és Orbán Gábor, az MVM magyar energetikai vállalat vezérigazgatója is. A TASR-t erről a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának kommunikációs osztálya tájékoztatta.

„Kevesebb mint fél év alatt már hét kétoldalú találkozóra került sor kormánymeghatalmazottak, delegációk és szakértők részvételével” - jegyezte meg a tárca. Elmondása szerint mindkét fél egyetért abban, hogy a jelenlegi helyzetet összhangba kell hozni a jogi status quo-val, és olyan kölcsönösen előnyös megoldást kell találni, amely biztosítja az árvízvédelmet és a nemzetközi, valamint a szabadidős és sporthajózást. Emellett hozzájárul a környezeti feltételek javításához és a Duna hidropotenciáljának energetikai hasznosításához a bősi vízerőműben.

„Jó szomszédokként szeretnénk a vitát kölcsönös tisztelettel, jó viszonyban lezárni, de úgy, hogy mindkét ország tartós, elfogadható megoldást találjon, ami csak előfeltétele lesz annak, hogy más területeken is még jobban beinduljon az együttműködés. A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni, és a közeljövőben a kormányok elé akarja terjeszteni az alapvető információkat egy új nemzetközi megállapodás esetleges előkészítéséhez” - magyarázta Taraba.

Forrás: teraz.sk

Címkék: bős, Bős-NAgymaros

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.

2024. Augusztus 07. 18:19, szerda | Kzélet

Hirman: Veszélyben az orosz gázszállítmányok

Az SPP a TASR-nek elmondta, hogy már évek óta készül az orosz gázszállítmányok leállításának kockázatára.