2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2024. Augusztus 07. 18:19, szerda | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Hirman: Veszélyben az orosz gázszállítmányok

Hirman: Veszélyben az orosz gázszállítmányok

Az SPP a TASR-nek elmondta, hogy már évek óta készül az orosz gázszállítmányok leállításának kockázatára.

Az Ukrajnán keresztül történő orosz földgázszállítmányok az elkövetkező napokban vagy hetekben teljesen leállhatnak. Erre Karel Hirman volt gazdasági miniszter mutatott rá az ellenzéki Demokraták szerdai sajtótájékoztatóján. A harcok jelenleg Szudzsa városa körül zajlanak, amelynek közelében van az Oroszországból Ukrajnába irányuló gázszállítás átadási pontja.

„A harcok következtében bármikor leállhat a gáztranzit” - mondta Hirman, hozzátéve, hogy a tranzitot hasonló módon már 2022-ben leállították egy másik átadási ponton, Szocsranovkán keresztül, és egyelőre a teljes útvonal nem üzemel. Akkor a földgázszállítást Ukrajna az orosz megszálló erők tevékenységére hivatkozva állította le a Szocsranovkát is magában foglaló Donbászban. Hirman rámutatott, hogy sem a gazdasági minisztérium, sem az állami tulajdonban lévő Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) nem közölte, hogyan biztosítják a gázellátást 2025-ben.

Az SPP a TASR-nek elmondta, hogy már évek óta készül az orosz gázszállítmányok leállításának kockázatára. „Emellett időben foglalkozunk más, esetlegesen felmerülő kockázatokkal is. Ezért készültünk fel erre a helyzetre a Németországból Szlovákiába irányuló szállítási kapacitás időben történő megvásárlásával” - mondta Ondrej Šebesta, az SPP szóvivője. „Ezen kívül képesek vagyunk szállítási kapacitást biztosítani Magyarországról, Ausztriából, illetve - leányvállalatunk, az Eustream munkatársainak jó munkájának köszönhetően - Lengyelországból is” - tette hozzá. A szóvivő szerint az SPP, amely a legnagyobb földgázszolgáltató Szlovákiában, minden helyzetben képes garantálni a gázellátást ügyfelei számára.

Forrás: teraz.sk

Címkék: orosz gáz, SPP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.