2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Július 03. 18:28, szerda | Kzélet
Forrás: teraz.sk

M. ŠIMKOVIČOVÁ: Az STVR függetlenebb lesz, mint az RTVS

M. ŠIMKOVIČOVÁ: Az STVR függetlenebb lesz, mint az RTVS

Épp a Východná Fesztivált szervezzük, amely csütörtöktől vasárnapig tart. Már nagyon várom, és népviseletbe öltözve fogok oda ellátogatni - mondta a miniszter a TASR TV-nek.

A Szlovák Televízió és Rádió (STVR), amely az új törvény július 1-jei hatályba lépésével a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) helyébe lépett, depolitizált és függetlenebb lesz elődjénél. Ezt Martina Šimkovičová (SNS ) kulturális miniszter mondta a TASR TV-nek.

Szerinte az RTVS működési módja hosszú távon gazdaságilag nem volt fenntartható, a talk show-k dramaturgiája elfogult volt, és az maradt a kormányváltás után is. "Amit az előző négy évben láttunk, az egy véleményspektrum erőltetése volt. A másik véleményspektrumot nem tartották tiszteletben" - mondja Šimkovičová.

Šimkovičová a főigazgató megválasztásának új módszerét is a depolitizálás részének tekinti. Míg az RTVS főigazgatóját eddig közvetlenül a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának tagjai választották többségi szavazással, addig az STVR-ről szóló törvény ezt a jogkört egy kilenctagú testületre ruházza át, amelynek öt tagját a parlament választja, négyet pedig a kulturális minisztérium jelöl. "Az STVR egy intézmény marad, de a Szlovák Televízió és a Szlovák Rádió önálló hatáskörrel rendelkezik majd benne. Nem akarjuk, hogy a Szlovák Rádió húzza a rövidebbet" - mondta a miniszter.

Az etikai bizottság az STVR Tanácsának tanácsadó testülete lesz, Šimkovičová szerint apolitikus lesz, és csak a törvény keretein belül fog eljárni. Elmondása szerint az etikai normák betartását nyugaton a nagyvállalatoknál rendre ellenőrzik. "Kommunikációról lesz szó, de nem csak Pozsony és környéke spektrumáról, hanem egész Szlovákiáról" - mondja.

Igor Slanina lesz az STVR ideiglenes törvényes képviselője. A Media RTVS korábbi vezetőjét Peter Žiga (Hlas-SD) nevezte ki a posztra, szeptember 30-ig. Addigra létre kell hozni az STVR Tanácsát, amelynek hatáskörébe tartozik az új főigazgató megválasztása. "Átgondoltuk, hogy milyen személyt tegyünk oda a három hónapos átmeneti időszakra, és alapvetően közös megegyezésre jutottunk" - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy kapcsolatban áll az STVR új törvényes képviselőjével.

Az Audiovizuális Alapról szóló törvény módosítása az audiovizuális kultúra támogatására irányuló finanszírozásról való döntés hatáskörét az Alap igazgatójától az Alap kollektív testületére, az Alap igazgatótanácsára ruházta át. A testületnek 13 tagja lesz, akik közül ötöt a minisztérium nevez ki. Šimkovičová szerint a testületben való részesedés lehetővé teszi majd a minisztérium számára, hogy jobban ellenőrizze az állami pénzek elköltését.

Elmondása szerint a múltban az Alap nagy összeggel támogatta egy Mikuláš Černákról szóló film elkészítését, de nem biztosított forrást az SNP-hősről, Ján Golianról szóló filmhez. "Az Audiovizuális Alapot azért hozták létre, hogy támogassa például a Golianról vagy Štefánikról szóló filmeket, szóval olyan emberekről, akiknek történelmi mondanivalójuk van. De hogy egy Mikuláš Černákról szóló filmnek mi mondanivalója van számunkra, arról tényleg fogalmam sincs" - mondja Šimkovičová.

Elmondása szerint a kulturális minisztérium számos együttműködési projektet indít a turisztikai és sportminisztériummal, legutóbb a Gótikus útvonal regionális projektet, és továbbra is támogatja a folklórtevékenységeket. "Készülünk a Východná fesztiválra, amely most csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart. Alig várom, hogy népviseletet öltsek magamra és ellátogassak a fesztiválra" - mondta a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy a népviselet viselése különböző alkalmakkor meglehetősen gyakori néhány szomszédos országban, és ezt a hagyományt szeretné erősíteni Szlovákiában is.

Szent Cirill és Metód területünkre érkezése évfordulójának közelgő országos ünnepségére utalva a miniszter elmondta, hogy tíz év után térnek vissza Dévénybe. A Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök ellen nemrég elkövetett támadás miatt azonban meg kell majd erősíteni a biztonsági intézkedéseket.

Forrás: teraz.sk

Címkék: RTVS, Simkovicova, STVR

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.

2024. Augusztus 07. 18:19, szerda | Kzélet

Hirman: Veszélyben az orosz gázszállítmányok

Az SPP a TASR-nek elmondta, hogy már évek óta készül az orosz gázszállítmányok leállításának kockázatára.