2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Július 24. 12:26, szerda | Sport
Forrás: teraz.sk

Kezdődnek a 2024-es nyári olimpiai játékok Párizsban

Kezdődnek a 2024-es nyári olimpiai játékok Párizsban

A francia fővárosban száz év után, immár harmadszor rendezik meg a legnagyobb sportünnepet.

Három év elteltével újra teltházas lelátókkal és külföldi látogatókkal vonzza az egész világot a párizsi olimpia monumentális nyitóünnepségére és a versenyhelyszínekre, mint például az Eiffel-torony, a Parc des Princes és a Roland Garros stadionja. A francia főváros történetében harmadszor, száz év után pedig először fogadja a legnagyobb sportfesztivált. A szervezőknek az elmúlt hónapokban számos problémát sikerült megoldaniuk, de a biztonság még mindig komoly gondot jelent közvetlenül a kezdés előtt.

Párizs 2017. szeptember 13-án, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 131. ülésszakán nyerte el a XXXIII. olimpiai játékok rendezési jogát a perui Limában. Az idei olimpiára eredetileg nem kevesebb mint hat jelölt pályázott, de csak a francia főváros és Los Angeles maradt versenyben, miután Hamburg, Boston, Budapest és Róma egymás után visszalépett. A számos visszalépést követően a NOB Végrehajtó Testülete 2017. június 9-én ülésezett, hogy megvitassa a 2024-es és 2028-as játékok odaítélésének eljárását, és olyan javaslattal állt elő, amely mindkét olimpia helyszíneit egyszerre hagyja jóvá 2017-ben. Az amerikaiak ezt követően beleegyeztek abba, hogy további négy évet várjanak, így a 2024-es játékok Párizshoz kerültek. A „Fény városa” így London után (1908, 1948, 2012) a második város, amely harmadszor is házigazdája lesz a játékoknak, miután korábban 1900-ban és 1924-ben is rendeztek már. Összesen ez lesz a hatodik olimpia Franciaországban; az ország háromszor adott otthont téli olimpiának is - először 1924-ben Chamonix-ban, 1968-ban Grenoble-ban, majd 1992-ben Albertville-ben.

Az elmúlt két olimpiát - a három évvel ezelőtti tokiói olimpiát és a 2022-es pekingi téli olimpiát - koronavírus-járvány sújtotta. A versenyeket szinte üres lelátók kísérték, csak az edzők és a családok, barátok szurkoltak a sportolóknak. A játékok a járványidőszak után visszatérnek a normális kerékvágásba, és a szervezők a sportrajongók beáramlását várják. Az olimpiai és az azt követő paralimpiai játékok alatt a látogatók becsült száma 15 000 000 fő. Néhány nappal az olimpia kezdete előtt azonban még körülbelül félmillió jegy volt kapható, köztük néhány az egyik legnézettebb versenyszámra, a férfi 100 méteres sprintre.

A párizsiak a világ legnagyobb sportparkjává akarják tenni városukat. A versenyek nem korlátozódnak majd stadionokba és csarnokokba, hanem a francia főváros központjában található szabad tereken is zajlanak majd. „Az olimpiát egy össznépi fesztivállá alakítjuk, és a látogatókat jobban bevonjuk a sport aktív koncepciójába” - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke.

Szavait megerősíti az az ambiciózus terv, hogy a megnyitó ünnepséget először a stadionon kívül tartják. A nagyszabású eseményre a város szívében kerül sor, expedíciókkal és sportolókkal, akik majd lehajóznak Szajnán. Az ünnepséget 300 ezer jegyet váltott néző fogja a lelátókról és a folyóparton, további 200 ezer pedig a Szajnára néző lakosztályokból követheti majd figyelemmel. A protokollrész a Trocadéro-n, az Eiffel-torony közelében lesz. A játékok látványos megnyitója azonban számos biztonsági kihívással néz szembe, amelyekkel a szervezőknek meg kellett küzdeniük. Az ünnepséghez szükséges kiterjedt biztonsági művelet fennakadásokat okoz. A párizsi üzleteket, éttermeket és bárokat képviselő csoportok pénteken, egy héttel a megnyitó előtt arra panaszkodtak, hogy „példátlanul visszaesett az üzletmenet és a látogatottság”, és részben a szigorú biztonsági intézkedéseket okolták.

A játékok nagy részét a francia fővárosban rendezik meg, ahol egyes helyszíneket ikonikus nevezetességeknél helyeznek el, mint például a strandröplabda az Eiffel-torony alatt vagy a modern öttusa és a lovasversenyek a Versailles-ban. A gördeszkások a Champs Elysées-n versenyeznek majd, az íjászok az Invalidusok házában rendezkednek be, a Place de la Concorde téren 3x3-as kosárlabdatornát rendeznek, és lesz verseny az új olimpiai táncsportban, a breakingben is. Más francia városok is otthont adnak a játékoknak: a lövészek a chateauroux-i Nemzeti Lövészközpontban, a vitorlázók Marseille-ben, a labdarúgók több francia stadionban, a kézilabdázók Lille-ben versenyeznek, és először rendeznek olimpiát Polinéziában is. A Tahitin található Teahupo'o falu lesz a szörfversenyek helyszíne.

A tokiói olimpia programjához képest a baseball, a softball és a karate hiányozni fog, a breaking viszont bekerült. A sportmászás, a szörfözés és a gördeszkázás is megőrizte helyét az olimpiai programban. Összesen 32 sportág versenyez majd. Érmeket 32 sportágban 329 versenyben osztanak majd ki. A programban 22 vegyes versenyszám is szerepel, és 28 sportágban a férfiak és nők egyenlő arányban vannak jelen. Az ukrajnai katonai invázió miatt Oroszország és Fehéroroszország csapatai nem vehetnek részt az olimpián. Ezen országok egyéni sportolói csak akkor vehetnek részt a játékokon, ha megfelelnek a NOB kritériumainak. Ezek közé tartozik, hogy semleges zászló alatt versenyeznek, nem fejezhetik ki támogatásukat az ukrajnai háború mellett, és nem lehetnek kapcsolatban az orosz hadsereggel vagy más biztonsági szervekkel.

A játékok a világ első „klímapozitív” sporteseményévé válnak. A szervezők a történelem legzöldebb olimpiáját ígérik, ezért megújuló erőforrásokat is felhasználnak majd, és a környezetvédelmi ellentételezések között szerepel a szén-dioxidot elnyelő fák ültetésének finanszírozása, valamint az erdők és az óceánok védelmét és helyreállítását célzó projektek. A pályázati szakaszban meghatározott merész lépésként a franciák vállalták, hogy a 2012-es londoni és a 2016-os riói átlaghoz képest felére csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást. Az elmúlt három hónapban végre sikerült javítaniuk a Szajna vízminőségét, ahol a triatlon és a hosszútávúszás versenyeit rendezik. „A Szajna minden mutatója pozitív ebben a szakaszban” - mondta Estanguet. Anne Hidalgo párizsi polgármester és Amelie Oudea-Castera francia sportminiszter is úszott a folyóban az elmúlt napokban.

Bár a játékok végleges költségei csak a játékok befejezése és ellenőrzése után válnak ismertté, a francia média becslése szerint a költségek kilencmilliárd euró körül alakulnak, ami körülbelül negyedével kevesebb, mint az egy évvel elhalasztott tokiói olimpia költségei. A korábbi játékokhoz hasonlóan a párizsi játékok sem voltak mentesek a finanszírozási és korrupciós problémáktól, és tavaly házkutatást tartottak a szervezők székhelyén és több más, a szervezőkkel együttműködő cég irodájában. A razziák egy olyan vizsgálat részét képezték, amelyet a különböző szerződések odaítélésével kapcsolatos „illegális felkérés, kivételezés és eltitkolás” vádjainak kivizsgálására indítottak.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 10:35, kedd | Sport

A szlovák jégkorong-válogatott kijutott a 2026-os téli olimpiára

Ez lesz a hetedik alkalom, hogy a szlovák jégkorongozók részt vesznek téli olimpián.

2024. Augusztus 27. 18:12, kedd | Sport

Különleges díjat kap Ronaldo az UEFA-tól a Bajnokok Ligájában nyújtott teljesítményéért

Ronaldo tartja a rekordot a Bajnokok Ligájában, 183 mérkőzésen összesen 140 gólt szerzett a Manchester United, a Real Madrid és a torinói Juventus színeiben.

2024. Augusztus 26. 10:49, hétfő | Sport

Lando Norris nyerte a Holland Nagydíjat

A brit az időmérőt is menyerte, azonban a rajt nem sikerült túl jól a számára, ugyanis Verstappen már az első métereken sikeresen megelőzte.

2024. Augusztus 06. 18:27, kedd | Sport

22 aranyat nyert az országos bajnokságon a KCK Somorja

Kis híján ötven, szám szerint negyvenhat dobogót érő eredményt értek el a somorjai kajakosok és kenusok a pozsonyi szlovák bajnokságon, amelyen huszonnégy klub vett részt.