2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Július 01. 09:51, hétfő | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

A gyermek sürgősségi osztályok működése rövidül, tíz közülük megszűnik

A gyermek sürgősségi osztályok működése rövidül, tíz közülük megszűnik

Ezek a galántai, kassa vidéki, mezőlaborci, miavai, námesztói, vágújhelyi, pöstyéni, rózsahegyi, kisszebeni és szenicei járások sürgősségi osztályai.

Tíz gyermek sürgősségi osztály zár be hétfőtől a jóváhagyott csökkentés részeként. Ezek a galántai, kassa vidéki, mezőlaborci, miavai, námesztói, vágújhelyi, pöstyéni, rózsahegyi, kisszebeni és szenicei járások sürgősségi osztályai. A gyermekgyógyászat területén egyéb változások is életbe lépnek júliustól, amelyek az egészségügyi szolgáltatókról szóló törvény módosításából erednek. Rövidül például a rendelői nyitvatartási idő a gyermekek számára fenntartott sürgősségi osztályokon, és módosul a gyermekorvosok rendelési ideje a rendszeres járóbeteg-rendelőkben.

A gyermek sürgősségi osztályok hálózatának csökkentését az egészségügyi minisztérium a gyermek betegellátás stabilizálása érdekében hozta meg. Ezt azzal indokolta, hogy az orvosokat funkcionális csapatokba kell koncentrálni, és közelebb kell vinni őket a kórházakhoz, hogy a laboratóriumi vizsgálatokat vagy képalkotó módszereket is biztosítani lehessen. A megvalósítás három szakaszban zajlik. Az elsőben hat olyan sürgősségi rendelőt szüntetnek meg, amelyeknek nem volt üzemeltetője. A mostani, második szakaszban tíz sürgősségi rendelő szűnt meg. A harmadik, amely öt ambuláns sürgősségi ellátási pontot (APS) érint, a tervek szerint 2024 novemberében indul.

A gyermekgyógyászat területén egyéb változások is hatályba léptek júliusban. A gyermek sürgősségi osztályok rendelési ideje 22.00 óráról 20.00 órára rövidült. A rendszeres járóbeteg-rendelőkben dolgozó gyermekorvosok rendelési idejét is igazították. A hét minden munkanapján, ezen belül legalább egy napon 16.00 óráig állnak majd a betegek rendelkezésére. A változásokat az egészségügyi szolgáltatókról szóló törvény módosítása hozta. Zuzana Dolinková (Hlas-SD), az egészségügyi minisztérium vezetője azzal indokolta őket, hogy a gyermekek számára egész Szlovákiában biztosítani kell a hozzáférhető egészségügyi ellátást, amíg a gyermekorvosok új generációja nem lép be a rendszerbe.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.

2024. Augusztus 07. 18:19, szerda | Kzélet

Hirman: Veszélyben az orosz gázszállítmányok

Az SPP a TASR-nek elmondta, hogy már évek óta készül az orosz gázszállítmányok leállításának kockázatára.