2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2023. Január 09. 11:14, hétfő | Világ
Forrás: refresher

6 évvel ezelőtt -35,5 °C volt, e héten akár +10 °C is lehet Szlovákiában

6 évvel ezelőtt -35,5 °C volt, e héten akár +10 °C is lehet Szlovákiában

2017 első hónapja az ország leghidegebb januárja volt 1985 óta, akkor -35,5 °C-ot mértek Erdőtka községben (Oravská Lesná). Ehhez képest e héten akár 45 °C-kal is melegebb lehet az akkor mért hőmérséklettől.

A meteorológusok előrejelzése szerint a következő két hétben (2023. január 9-től január 22-ig) a szokásosnál magasabb hőmérséklet lesz, és ezen a héten csapadékból sem lesz hiány. Összeségében mindkét hét átlagosan 3-5°C-kal lesz melegebb az év ezen szakaszára jellemző időjárástól. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 1 és 8 °C között alakul majd, de délnyugaton ez a szám elérheti akár a 10 °C körüli értéket is.

Az ország teljes területén számottevő csapadék várható, többnyire eső formájában, de Közép-Szlovákiában néhány cm-es hóesésre is számítani lehet. Országszerte az éjszakai órákban és kora reggel erős déli-délnyugati szél várható, és legjelentősebben a nyugati, északnyugati és az északi területeket érinti majd.

Egész Európában tombol a rekordmeleg. A lengyelországi Korbielówban a higanyszál elérte a +19 °C-ot, ami a terület májusi időjárásának felel meg. Ez a hőmérséklet 18 °C-kal haladja meg az éves januári +1 °C-os átlagot, ami óriási szélsőségnek számít. Csehországban is hasonló a helyzet, Javorníkban +19,6 °C-ot mértek az év ezen időszakában átlagosan +3 °C-hoz képest, ami közel 17 °C-os eltérést jelent.

Észak-Spanyolországban és Dél-Franciaországban pedig egyenesen nyári értékeket mértek. A spanyolországi Bilbaóban a valaha mért legmelegebb januári napját jegyezték fel +24,9 °C-kal.

Egyedül Kelet-Európa tartja a frontot, miután Szibériából hideg sarkvidéki levegő áramlik a térségbe, így Oroszországban, Fehéroroszországban és Lettországban igazi téli időjárás uralkodik.

forrás: refresher
fényképe: European Centre for Medium-Range Weather Forecasts

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 07. 17:16, hétfő | Világ

Fico: Szlovákia feltétel nélkül támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz

Ugyanakkor Fico szerint Szlovákia részt fog venni minden olyan békekonferencián, amelynek célja az Ukrajna és Oroszország közötti háború befejezése.

2024. Szeptember 30. 11:56, hétfő | Világ

Dél-Korea energetikai együttműködési megállapodást írt alá Szlovákiával

Dél-Korea felajánlotta együttműködését az új atomerőmű-blokk projektjében.

2024. Szeptember 23. 13:25, hétfő | Világ

XTB: A kávé ára meghaladta az eddigi maximumot

A vállalat szerint a kávé árának emelkedésében a legnagyobb szerepet az időjárás és annak a kávé termelésére való hatása játssza.

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.