2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport
Forrás: Teraz.sk

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.

Az Oklahoma City Thunder a Nyugati Konferencia első számú kiemeltjeként lép pályára az NBA rájátszásában. Ez vasárnap, az alapszakasz utolsó napján dőlt el. A Phoenix a 6. helyre tudott felkapaszkodni, és elkerülte a play-in-ben való részvételt, amire a New Orleans lett kárhoztatva. A Keleti Konferenciában a New York az utolsó pillanatban előzte meg a Milwaukee-t, és szerezte meg a második helyet.

Ez volt az első alkalom az NBA történetében, hogy három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért az utolsó játéknapon. Az oklahomaiak azonban a Denverhez és a Minnesotához képest a legjobb startpozícióval rendelkeztek, és ezt gond nélkül ki is használták. Ellenfelük a végén a Dallas volt, akik az ötödik helyükön már nem tudtak változtatni, és a teljes kezdőötösüket pihenni hagyták. A mérkőzés 135:86-os vereséggel ért véget. Az Oklahoma City első helyezése meglepetés. A fiatal csapat tehetsége ismert volt, de ilyen teljesítmény-növekedésre kevesen számítottak. Két évvel ezelőtt a Thunder csak 24 meccset nyert, ezúttal 57-et és négy év után tért vissza a rájátszásba. Korábban 2013-ban szerezték meg a konferencia első helyét. "Tudjuk, hogyan jutottunk el idáig. Most erre kell építenünk, és alázatosan, lehajtott fejjel kell folytatnunk." - mondta a csapat vezére, Shai Gilgeous-Alexander az AP szerint.

A Denver megerősítette a favorit szerepét Memphisben, és a második helyről indul a címvédésre. A Minnesotának volt a legnehezebb ellenfele, 106-125-re kikapott a Phoenix otthonában, és a kieséses szakaszban ismét találkozik velük. Bradley Beal volt a Suns legjobbja, mind a hat hármasát bedobta és 36 pontot szerzett. "Jól játszottunk. Hogy a legjobb tudásunk szerint, az még nem derült ki. De a megfelelő úton, a megfelelő időben léptünk" - dicsekedett Beal, akinek csapatát a szezon előtt a hatodiknál előkelőbb helyre prognosztizálták, de a csapat összes alapembere ritkán lépett együtt pályára a sérülések miatt.

A New Orleans-Los Angeles Lakers meccs is fontos volt nyugaton. A Pelicans a közvetlen feljutásért harcolt, a Lakers nem akart lecsúszni a nyolcadik helyről. A Lakers meggyőző fölénnyel, 124:108-ra győzött, és eldőlt, hogy szerda este ugyanezen a helyen, de már a hetedik helyért játszanak a playoff-ba jutásért. A Lakersnél Anthony Davis dobta a legtöbb pontot (30), és 11 lepattanót is hozzátett. LeBron James ismét bizonyította kvalitásait, hiszen 28 ponttal, 17 assziszttal és 11 lepattanóval tripla duplát jegyzett. Tizenhárom asszisztja már az első félidőben érkezett, amire korábban még soha nem volt példa. Ráadásul a hazaiak mezében a sztár Zion Wiilliamson-t védte. "Próbáltam hatékonyan játszani. Próbáltam megkeresni a csapattársaimat és a megfelelő helyre juttatni a labdát" - mondta James az ESPN szerint.

A New York keleti második helyét a Chicago elleni drámai, 120-119-es hosszabbításos győzelem döntötte el. A Bulls nem tudott feljebb lépni a tabellán, a meccs előtt tudták, hogy a 9. helyen végeznek, és be kell jutniuk a rájátszásba. Ennek ellenére nagyszerű teljesítményt nyújtottak a Madison Square Gardenben, és akár nyerhettek is volna, de DeMar DeRozan, a Bulls legjobb pontszerzője 30 ponttal, kihagyott egy kétpontos kísérletet két másodperccel a hosszabbítás vége előtt. Jalen Brunson 40 ponttal irányította a Knicks csapatát. "Nagyszerű, hogy a csapat a lehető legjobb helyen végzett. Egy mérföldkőn túljutottunk, innen továbbléphetünk, és megpróbálhatunk még jobbat nyújtani" - mondta Brunson, akinek klubja a legjobb alapszakasz-eredményt érte el 2013 óta.

A Milwaukee elrontotta az alapszakasz végét, az utolsó 11 meccséből nyolcat elveszített. Az Orlando sima 88-113-as győzelemmel zárta a meccset. Érezhetően hiányzott vezérük, Giannis Antetokounmpo, akinek bokaproblémái vannak, és lehet, hogy nem is lesz ott a rájátszás nyitómeccsén, amelyen a Bucks az Indiana ellenfele lesz. Az Orlandónak komoly motivációja volt a 2021-es bajnok ellen, hiszen egy vereség esetén a 7. helyre, azaz a play-in-be való visszaesés veszélye fenyegette. A győzelem után azonban az 5. helyet szerezték meg, és a Cleveland-del csapnak majd össze.

A Miaminak a Philadelphiával kell megküzdenie a playoff-ba jutásért. Amennyiben ez nem sikerül, akkor még egy esélye lesz a Chicago-Atlanta meccs győztese ellen.

Az NBA rájátszása szerda este kezdődik a play-in fázissal. A rájátszás a tervek szerint április 20-án, szombaton kezdődik.


NBA 2023/24 Playoff - Párosítások (kiemelt helyek szerint):

Keleti Konferencia

Playoff (4 győzelem):

Boston Celtics (1.) - 8. helyezett

New York Knicks (2.) - 7. helyezett

Milwaukee Bucks (3.) - Indiana Pacers (6.)

Cleveland Cavaliers (4.) - Orlando Magic (5.)

Play-in (1 győzelem):

Philadelphia 76ers (7.) - Miami Heat (8.)

A 8. helyért zajló párharcba jutásért: Chicago Bulls (9.) - Atlanta Hawks (10.)

Nyugati Konferencia

Playoff (4 győzelem):

Oklahoma City Thunder (1.) - 8. helyezett

Denver Nuggets (2.) - 7. helyezett

Minnesota Timberwolves (3.) - Phoenix Suns (6.)

Los Angeles Clippers (4.) - Dallas Mavericks (5.)

Play-in (1 győzelem):

New Orleans Pelicans (7.) - Los Angeles Lakers (8.)

A 8. helyért zajló párharcba jutásért: Sacramento Kings (9.) - Golden State Warriors (10.)

Forrás: teraz.sk

Címkék: NBA, Playoff

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 04. 09:29, csütörtök | Sport

Győzött a Boston és bebiztosította a hazai pálya előnyét az NBA rájátszásában

A Celtics megszerezte szezonbeli 60. győzelmét.