2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2022. Február 05. 17:41, szombat | Interjú
Forrás: Marton Máté

Biztos vagyok benne, hogy nem férek bele egy műfajba - Touati Karent kérdeztük

Biztos vagyok benne, hogy nem férek bele egy műfajba - Touati Karent kérdeztük

Az önkifejezésnek, saját gondolataink felszínre hozásának korábban is számos módja volt, az internet és a hozzá kapcsolódó platformok elterjedésével pedig lényegesen megugrottak lehetőségeink.

Kiváló példa erre a Youtube, ahova változatosabbnál változatosabb tartalmak kerülnek fel, amiből aztán kedvére válogathat mindenki, akár könnyed szórakozásra, akár komolyabb témákra vágyik. Persze mindez lehetetlen lenne kreatív tartalomgyártók nélkül, akik szabadidejük nagy részében azzal foglalkoznak, hogy a lehető legjobbat nyújtsák követőiknek. Ilyen lelkiismeretes videós a korábban Dunaszerdahelyen, jelenleg Dunakeszin élő Touati Karen is, akivel lehetőségem nyílt többek között arról beszélgetni, milyen élmények voltak a legnagyobb hatással jelenlegi munkásságára.

Marton Máté írása

Mióta foglalkozol online tartalomgyártással?
Kicsivel több, mint két és fél éve kezdtem videókat készíteni, előtte főleg csak barátok részére voltam jelen online platformokon.

Mi volt annak a fő oka, hogy Youtube csatornát indítottál?
Három évvel ez előtt voltam Malajziában önkénteskedni, akkor jött először a gondolat, hogy erről az élményről nagyon jó lenne beszélni, ezzel is megdöntve bizonyos tabukat és előítéleteket, ám ekkor úgy éreztem nem értem még meg rá, hogy a nyilvánosságnak készítsek tartalmat. Egy évvel később viszont, amikor Indiában voltam, már nagyon úgy éreztem, itt van ennek az ideje, főleg a megosztó kép miatt, ami az emberekben Indiáról kialakult. Így India volt az, ami ezen az úton elindított.

Milyen médiaszemélyiségek voltak nagy hatással eddigi munkásságodra?
Nagyon jó kérdés ez, mivel nagyon sok személy volt rám hatással. Nehéz lenne egy embert kiemelni, különösen, mert a legelején egyáltalán nem volt előttem példakép, ez pedig meg is nehezítette kicsit a dolgomat, hiszen nem volt pontos haladási irány, másik szempontból viszont, így talán könnyebben alkottam meg a saját irányomat. Már egy ideje benne voltam a „youtubozásban”, amikor rátaláltam egy szlovák youtuberre, PPPeterre, aki nem is a stílusával vagy a műfajával inspirált, hanem azzal, hogy látszott mennyi munka és energia van a videóiban. Kevés olyan embert ismerek, aki akkora beleéléssel végzi a munkáját, mint ő. Rajta kívül még Nagy „Fókuszcsoport” Ádám az, akit ki tudnék emelni, leginkább azért, mert az ő gondolatai segítettek benne, hogy kimondjak olyan dolgokat is, amiktől lehet kevésbé leszek népszerű, illetve hogy engedjem magam több oldalamról is megismerni.

Milyen műfajba sorolnád be a videóidat?
Erre nem könnyű válaszolni, nagyon sokat gondolkodtam már rajta. Biztos vagyok benne, hogy nem férek bele egy műfajba. Több, mint száz videót készítettem már, ezek között volt már vlog, utazós videó, de a legtöbb esetben „leülős, beszélgetős” videókat készítek, nem tudom, hogy az utóbbinak van-e egyáltalán konkrét neve. Annyiban viszont biztos vagyok, hogy nem a helyszínre és a látványra irányítom a lényeget, hanem a tartalomra.

Magyar nyelvű tartalomgyártóként lényegesen nehezebb aktív nézőket szereznie az embernek. Milyen hatással volt rád, hogy ennyien követni kezdtek?
Sokáig nem is igazán fogtam fel, mit jelent az, hogy mostanra több, mint tízezren vannak a csatornán, ami, nagyobb csatornákkal összehasonlítva persze nem nagy szám, de mellette meg elég elképzelni tízezer embert egy téren és mindjárt máshogy tekint rá az ember. Úgy érzem ebben részemről egyszerre sok munka és hatalmas hála van. Akkor kezdett el igazán tudatosulni bennem ez, amikor először felismertek az utcán, egész pontosan Budapesten, ami ugye nem éppen kis város. Teljesen lefagytam akkor és napokig tartott mire feldolgoztam, hogy ez bizony a valóság. Egészen más képernyőt és számokat látni, mint a számok mögötti embereket élőben, főleg, hogy ha találkozom is velük, elsőre szerintem mindenkire sokkolóan hatna.

Mit gondolsz, miben fejlődtél a legtöbbet videókészítés terén?
Szerintem egyértelműen a tartalomfelépítésben, amit sokáig kellett tanulnom, rá kellett jönnöm hogyan is kellene összeállnia a videóimnak, szerintem még a mai napig folyamatosan tanulom ezt. Fontos, hogy egyszerre legyen valami tartalmas és szórakoztató, se száraz, se semmitmondó, ezeket az arányokat kell folyamatosan megtalálnom.

Karen csatornájának legnépszerűbb videóját csaknem 50.000-en látták már.

Ahogy korábban is említetted hosszabb időt töltöttél Indiában. Mik voltak a legmeghatározóbb élményeid az ottani kultúrával kapcsolatban?
Azzal, hogy elutaztam Indiába, sok félelmemmel sikerült szembe szállnom. Ugyan elsősorban az önkénteskedés miatt mentem, de úgy érzem nem is az volt a legmeghatározóbb, hanem a többi önkéntessel való megismerkedés. Mi ott egy nagyjából tizenegy főből álló csapatként működtünk és nagyon különleges baráti kötelékek alakultak ki köztünk. Sajnos mind tudtuk, hogy ez véges, előbb vagy utóbb hazamegyünk és valószínűleg ugyanígy soha többet nem találkozunk. Mindaz, hogy „kirántották alólam a talajt”, ki lettem lökve a komfortzónámból, hiszen semmi sem olyan volt, mint ahogy megszoktam és tudatosult bennem, hogy akik ott fontosak számomra, azokat többet nem fogom látni erős személyiségformáló hatással volt rám, úgy érzem sokat változtam ezek hatására.

Influencerként tekintesz magadra?
Volt olyan, hogy egy videót így kezdtem: „Bár én nem vagyok influencer…”, amire aztán sokan azt reagálták, hogy bizony az vagyok, ezek szerint ezt nem teljesen én döntöm el. Valamennyire megértettem, hogy miért mondják ezt, mert hát a szó magában azt jelenti, hogy hatással lenni valakire, ebből a szempontból pedig igen, valamennyire influencer vagyok (még ha rossz is ezt kimondani…), folyamatosan kapok visszajelzést arról, hogy hatással voltam emberekre, így pedig érthető, hogy miért gondolják ezt. Ugyanakkor azt is tudom, hogy ez mostanra részben szitokszóvá is vált, és éppen ezért, soha nem is szeretném kihasználni a figyelmet amit kapok mások manipulálására vagy megvezetésére.

Mik a terveid a jövőre nézve Youtube karriereddel kapcsolatban?
Mindenképp szeretnék aktív maradni és folytatni, az hogy milyen intenzitással fogom tudni csinálni, azt sajnos nem tudom, volt amikor heti két videót is tudtam készíteni, ez viszont munka mellett nagyon fárasztó lenne, ahhoz viszont túlzottan élvezem és szeretem a videózást, hogy abbahagyjam. Emellett sok új dolgot is szeretnék kipróbálni, mert szerintem a Youtube egy szuper felület a kreativitásom kiélésére. Olyan témákra is lehet majd számítani, amivel eddig soha nem foglalkoztam, de erről egyelőre nem is mondanék többet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.